Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Επισημάνσεις

Πριν συνεχίσουμε την ανάλυση των μαγειρικών συνταγών, που δημοσιεύονται σε περιοδικά ή βιβλία, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής, (απαντώντας, ταυτόχρονα, και σε ορισμένες επιστολές που λάβαμε):


Σε καμία περίπτωση, μέσω των άρθρων μας, δεν επιθυμούμε να υποτιμήσουμε τους συγγραφείς που υπογράφουν τα άρθρα των περιοδικών.

Όπως έχουμε γράψει παλαιότερα: Την ευθύνη της συγγραφής των μαγειρικών άρθρων, αναλαμβάνουν, επί το πλείστον, οι συντακτικές ομάδες των περιοδικών.

Αυτό γίνεται, διότι, όπως είναι γνωστό: Τα κείμενα των περιοδικών, πριν καταλήξουν στον διορθωτή, έχουν περάσει από μια πλειάδα επιμελητών, που τα συλλέγουν, τα ταξινομούν, και τα διορθώνουν, αν χρειαστεί.

Σε αυτό τον τομέα εστιάζουμε τις παρατηρήσεις μας.

Ευτυχώς, η Μαγειρική Βιβλιογραφία (ελληνική ή ξενόγλωσση), μας δίνει τη δυνατότητα, να επιλύσουμε τις περισσότερες απορίες, που σχετίζονται με τη Μαγειρική.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα βιβλία, όπως λεξικά, όχι αναγκαία σχετικά με Μαγειρική, συλλογές τοπικών συνταγών μαγειρικής, ακόμα και εγκυκλοπαίδειες.

Το διαδίκτυο, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρκετά αξιόπιστο, ώστε να στηρίξουμε απόψεις, που πρόκειται να δημοσιεύσουμε σε έντυπη μορφή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λανθασμένη αναφορά (επιλεκτική πολλές φορές), της προέλευσης ορισμένων μαγειρικών συνταγών, η επεξήγηση τους και οι εκδοχές τους, είναι προϊόν της πρόχειρης δουλειάς μερικών μελών των ομάδων που αναφέραμε.

Το αποτέλεσμα: ο συγγραφέας, που υπογράφει το άρθρο, χρεώνεται, αδίκως, τις αβλεψίες και την προχειρότητα των επιμελητών.

Από τη άλλη πλευρά: οι αναγνώστες έχουν τις εξής επιλογές:

- Να δεχθούν, αδιαμαρτύρητα, τις απόψεις που τους έχουν σερβίρει
- να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, που διάβασαν, συμβουλευόμενοι σχετικά λεξικά, βιβλία ή ιστοσελίδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση προσβλέπει και η ιστοσελίδα μας.

Ο "μπλογκομάγειρος" δεν έχει σκοπό να γίνει φορέας μιας στείρας αντιπαράθεσης.

Αντίθετα, στόχος του είναι να προσφέρει ένα δημόσιο βήμα στους λάτρεις της μαγειρικής τέχνης.

Σε μια συζήτηση χρειάζεται παραπάνω από ένα άτομο.

Πόσο μάλλον, σε μια συζήτηση περί μαγειρικής.

Οι πληροφορίες, που μας δίνονται από τους αναγνώστες μας, είναι πολύτιμες.

Καταλήγοντας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις επιστολές σας.

Προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση της ιστοσελίδας, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η εύρεση των θεμάτων που σας ενδιαφέρουν.